Bezoek abdij Roosenberg

Bezoek abdijgebouw Roosenberg Waasmunster


Vrijdag 20/09 om 13u30
Ontvangst om 13u15
Oudeheerweg-Heide 3, 9250 Waasmunster
http://abdij-roosenberg.be


Dom Hans van der Laan was een Nederlandse benedictijner monnik én architect. Hij was een van de leidende figuren van de Bossche School. Hij probeerde een antwoord te vinden op de vraag wat architectuur in essentie is en ontwikkelde een theorie over ruimte, vorm en grootte, waarin het plastisch getal, een driedimensionale uitwerking van de gulden snede, een centrale rol speelde. Zijn studie resulteerde in het klassiek geworden architectuurtractaat De architectonische ruimte (1977)
De kerk van de Abdij St. Benedictusberg te Mamelis (bij Vaals) is zijn bekendste gerealiseerde werk. Zijn ontwerp voor de nieuwe kloosterhof met bibliotheek en galerij van deze abdij werd in 1989 bekroond met de Architectuurprijs Limburg.

In het Belgische Waasmunster bouwde de monnik voor de Mariazusters van Franciscus in 1975 Abdij Roosenberg. De expressieve architectuur die op mathematische basis werd gecomponeerd, is gekenmerkt door vormzuiverheid, gezochte eenvoud en een ritmische ruimtelijke ordening die een aangrijpende schoonheid en rust laten ervaren. De esthetische beleving van ruimte en vorm staat ook sterk in relatie met het subtiele samenspel van 'binnen' en 'buiten' en 'open' en 'gesloten’.

Deze tijdloze moderne architectuur vormt een zeldzaam en gaaf voorbeeld van een hedendaags Gesamtkunstwerk. Ook de door Hans van der Laan ontworpen kunstzinnige interieuruitrusting en aanpalende tuinen versterken de harmonie en ruimtelijke samenhang.

Op vrijdag 20 september kan u samen met KBKW de Roosenbergabdij bezoeken. Professor en curator van de tentoonstelling “A house for the mind” (gewijd aan het werk van Dom Hans Van der Laan), Caroline Voet, leidt ons rond in het abdijgebouw en geeft daarbij uitgebreid tekst en uitleg.Kostprijs voor leden en hun partner: 10€
Kostprijs voor niet-leden: 20€