Bezoek abdij Roosenberg

Bezoek abdijgebouw Roosenberg Waasmunster


Vrijdag 20/09 om 13u30
Ontvangst om 13u15
Oudeheerweg-Heide 3, 9250 Waasmunster
http://abdij-roosenberg.beIn 1975 werd het nieuwe abdijgebouw Roosenberg te Waasmunster gebouwd naar een concept van de benedictijn-architect Hans Van der Laan uit het Nederlandse Vaals.

De expressieve architectuur die op mathematische basis werd gecomponeerd, is gekenmerkt door vormzuiverheid, gezochte eenvoud en een ritmische ruimtelijke ordening die een aangrijpende schoonheid en rust laten ervaren. De esthetische beleving van ruimte en vorm staat ook sterk in relatie met het subtiele samenspel van 'binnen' en 'buiten' en 'open' en 'gesloten'.

Deze tijdloze moderne architectuur vormt een zeldzaam en gaaf voorbeeld van een hedendaags Gesamtkunstwerk. Ook de door Hans van der Laan ontworpen kunstzinnige interieuruitrusting en aanpalende tuinen versterken de harmonie en ruimtelijke samenhang.

Dom Hans van der Laan (1904-1991) neemt in de religieuze architectuur van de 20ste eeuw een voorname plaats in. Met een beperkt aantal gebouwen in Nederland, België en Zweden is hij één van de uitzonderlijke architecten die een fundamentele bijdrage leverden aan de kerkbouw. Daarnaast heeft hij zijn ideeën betreffende bouwkunst samengebracht in een aantal boeken en geschriften. Zijn meesterwerk is ongetwijfeld het kloostercomplex nabij Vaals, de plaats waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht en waar hij ook werd begraven.

Op vrijdag 20 september kan u samen met KBKW de Roosenbergabdrij bezoeken. Professor en curator van de tentoonstelling “A house for the mind” (gewijd aan het werk van Dom Hans Van der Laan), Caroline Voet, leidt ons rond in het abdijgebouw en geeft daarbij uitgebreid tekst en uitleg.


Kostprijs voor leden en hun partner: 10€
Kostprijs voor niet-leden: 20€


> Inschrijven