Bezoek Havenhuis

Bezoek aan Havenhuis (Zaha Hadid)


Zaterdag 1 juli 2017 om 10.00 uur
Havenhuis Antwerpen
Zaha Hadidplein 1 (mexicostraat)
2030 Antwerpen
(Afspraak aan de betonnen voorpoot van de bovenbouw van Zahah Hadid)


Sedert een jaar is Antwerpen een belangrijke landmark rijker : Het Havenhuis.  Het is de hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen.  Het nieuwe futuristische gebouw symboliseert het dynamische, ambitieuze en innovatieve karakter van de haven van Antwerpen. Het is de dagelijkse werkplek voor 500 medewerkers van het Havenbedrijf en het fungeert als ontmoetingsplaats voor de vele internationale contacten van de Antwerpse havengemeenschap. Het gebouw is een metafoor voor de haven van de 21e eeuw : een haven die klaar is voor de toekomst.
 
Zaha Hadid heeft de oude brandweerkazerne op het terrein, een beschermde replica van een vroeger Hanzehuis, geïntegreerd in het nieuwe project. Het gebouw bestaat uit twee met elkaar verbonden hoofdvolumes. Een opvallende en uiterst hedendaagse glazen bovenbouw verrijst boven het bestaande gebouw en bekrachtigt in visueel opzicht de voormalige brandweerkazerne, nu volwaardig onderdeel van de nieuwe constellatie. Een externe brug zorgt voor de integratie van het bestaande gebouw met de nieuwe uitbreiding. 
 
De uitbreiding heeft een volledig glazen gevel die rimpelt als golven en daardoor het complexe spel van tinten en kleuren in de lucht weerspiegelt. Daarmee verwijst ze naar de uitzonderlijke locatie van het gebouw, omgeven door water. De perceptie van een glazen massa geslepen om het nieuwe gebouw een fonkelende verschijning te geven, speelt in op het thema van Antwerpen als diamantstad.  Dynamische schuine en gebogen lijnen, eigen aan alle ontwerpen van Zaha Hadid, vormen de buiten- en binnenruimte.  Een uitwendig terras heeft een majestueus zicht op de Schelde op weg van de zee naar het Steen.
 
We zullen het volledige gebouw bezoeken onder leiding van een gids. 
De groep mag maximaal 20 personen groot zijn, dus snel inschrijven is de boodschap ! 
Een goede fysieke conditie is vereist omwille van het veelvuldig gebruik van trappen.


Inkom:
• gratis voor KBKW-leden
• 15 euro voor niet-leden (betalen aan inkom)

Einde rondleiding voorzien omstreeks 12.00u
> inschrijven