Africamuseum

Bezoek Africamuseum

vrijdag 3 mei 2019
Leuvensesteenweg 13- 3080 Tervuren
www.africamuseum.be


Op vrijdag 03 mei 2019 bezoekt de KBKW het vernieuwde AfricaMuseum. Tijdens een ander halfuur durende rondleiding wordt er uitgebreid ingegaan op de visie van de architect, de bouwkundige ingrepen, de gerestaureeerde elementen en de scenografische keuzes. Aansluitend op deze rondleiding krijgen de deelnemers nog de tijd om de verschillende tentoonstellingen te bezoeken.

Het museumgebouw dateert van 1910. Het ademde een unieke charme uit maar was niet meer aangepast aan de noden van een modern museum. De permanente tentoonstelling was sterk verouderd en slechts een fractie van de collecties werd getoond. Ook op bouwtechnisch en op vlak van infrastructuur en technieken (veiligheid, klimaat, verlichting, luchtvochtigheid, conservatie) moest worden ingegrepen.

Het uitgangspunt: het museumgebouw restaureren en renoveren, een apart onthaalpaviljoen bouwen en de twee ondergronds met elkaar verbinden.

De Regie der Gebouwen trad op als bouwheer en leidde onder andere alle administratieve procedures om het multidisciplinaire studieteam en de aannemer aan te stellen.
Uit elf kandidaten werd de multidisciplinaire tijdelijke vereniging Beel-Origin-Kortekaas-Desvigne-Arup-RCR-Daidalos-B-B gekozen. Als aannemer werd de n.v. Denys aangesteld.

Dankzij de realisatie van dit project beschikt het museum voortaan over zo’n 11.000 m² tentoonstellingsruimte.

Na het bezoek aan het museum krijgen de deelnemers de mogelijkheid om de voetjes onder tafel te schuiven in Bistro Tembo, het museumrestaurant, met een prachtig zicht op de oude en beschermde gebouwen van het museum. Bij inschrijving kan men doorgeven of een plaatsje voor hen aan tafel mag gereserveerd worden. Men moet rekenen op een kostprijs van om en bij de 35€ (voorgerecht, hoofdgerechte en dessert; excl dranken). Eenmaal duidelijkheid bestaat over het aantal personen dat wenst deel te nemen aan het avondmaal wordt hierover meer info verspreid.

13u45 Ontvangst voor het onthaalpaviljoen AfricaMuseum
14u00 Start rondleiding
15u30 Individueel bezoek tentoonstellingen
17u00 Sluitingsuur Museum
17u15 Aperitief en avondmaal in Bistro Tembo, het museumrestaurant

Kostprijs voor leden en hun partners:
Rondleiding + toegang tot de tentoonstellingen museum: 15€

Kostprijs voor niet-leden:
Rondleiding + toegang tot de tentoonstellingen museum: 20€> deze activiteit is volzet !