• Archief

EPB 2018

Op 14 dec 2017 presenteert architect Luc Dedeyne een exclusieve blik op EPB2018 aan KBKW

 

Inhoud :

1. Wijzigingen aan de eisen: E-peil, Umax-waarden, hernieuwbare energie

2. Wijzigingen aan de methode

- Implementatie Ecodesign voor opwekkingsrendement verwarming

- Zonneboilers

- Potentieel aan intensieve ventilatie

3. Invoer van het S-peil

do

14/12/17

19u

Colloquium

Bouwpathologie

do

16/11/17

17u

KBKW nodigt uit op het jaarlijks Colloquium

 

Met als hoofdspreker IR. WILLY BAERT over “ BUURVRIENDELIJK BOUWEN”

 

 

Hoe voorkomt men zettingsschade aan naburige gebouwen, in het bijzonder tijdens de afbraak, de bemaling, de plaatsing van grondkeermuren, graafwerken, enz..

 

Aansluitend is er opnieuw een panelgesprek met o.a. volgende onderwerpen:

 

- het gebruik van onbehandeld schrijnwerk

- de verplichte opwarmings- en afkoelingscyclus voor vloeren

- Verminderd gsm-bereik in nieuwe gebouwen (kooi van Faraday-effect)

Architectuurreis 2017

De reis 2017 heeft als bestemming Belgisch Limburg.

 

Het industrieel erfgoed in deze streek is ronduit indrukwekkend. Deze architectuur wordt op vandaag gerestaureerd en volop herbestemd. We krijgen een unieke kans om op de mijnsite van Beringen alle gebouwen, waarvan enkele in werffase, te bezoeken onder leiding van Koplamp architecten dat instaat voor de restauratie van alle gebouwen op de site.

 

Daarnaast zijn de laatste jaren ook een fenomenale lijst nieuwe projecten afgewerkt die het dynamische karakter van de regio vorm geven. Zo bezoeken we o.a. de nieuwe stadscampus van de Universiteit Hasselt, een verbouwing met uitbreiding in de voormalige stadsgevangenis onder leiding van Noa-architecten.

vrij & za

20-21/010/17

Bezoek Havenhuis

Antwerpen

Sedert een jaar is Antwerpen een belangrijke landmark rijker : Het Havenhuis.  Het is de hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen.  Het nieuwe futuristische gebouw symboliseert het dynamische, ambitieuze en innovatieve karakter van de haven van Antwerpen. Het is de dagelijkse werkplek voor 500 medewerkers van het Havenbedrijf en het fungeert als ontmoetingsplaats voor de vele internationale contacten van de Antwerpse havengemeenschap. Het gebouw is een metafoor voor de haven van de 21e eeuw : een haven die klaar is voor de toekomst.

 

We zullen het volledige gebouw bezoeken onder leiding van een gids.

za

01/07/17

10.00u

Architectuurcafé 15

DMOA architects

De zomer nadert alweer met rasse schreden. Kort voor het snel indienen van de laatste bouwaanvragen en aanbestedingen nemen we nog even de tijd om ons 15de architectuur aan u voor te stellen. DMOA architects is een 12-kopig architectenbureau uit Vlaams-Brabant. Zaakvoeders Benjamin & Matthias vestigden hun pas nieuw bureau aan de Leuvense ring te Heverlee en bouwden samen met hun team reeds een prachtige oeuvre op.

 

Het 15de architectuurcafé gaat door in Izegem, meer bepaald in Eperon d’Or.

Eperon d’Or, een voormalige schoenfabriek ontworpen door Izegemnaar Charles Laloo, staat sinds 1999 op de inventaris van onroerend erfgoed. Het Art-deco gebouw werd recentelijk gerenoveerd tot museum en is pas terug geopend voor het grote publiek.

Op dinsdag 13 juni mogen we het Leuvense bureau DMOA architects hier verwelkomen

vrij

13/06/17

19.30u

Lezing

Daan Roosegaarde

Naar goede gewoonte werkt KBKW mee aan de organisatie van Architect@Work België. Deze beurs, specifiek voor de (interieur)architecten en andere voorschrijvers, gaat ondertussen zijn twaalfde levensjaar in en mag zijn uniek beursconcept ondertussen op reeds 22 locaties in 15 verschillende landen aan het grote publiek voorstellen. De laatste nieuwe editie vindt plaats in Toronto, Canada in Mei. Van een internationale beurs gesproken!

 

Samen met BVA organiseert KBKW ook opnieuw een seminar op deze beurs. Op vrijdag 28 april om 14u komt kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde (1979) spreken. Hij wordt geroemd als creatieve visionair door Forbes en Good top 100. Daan Roosegaarde is een veel gevraagde spreker op internationale conferenties, en TV optredens bij De Wereld Draait Door en CNN. Daan is recentelijk gekozen als Young Global Leader te World Economic Forum en ‘Kunstenaar van het Jaar 2016’. Het beloofd een enorm inspirerend seminar te worden waar u zeker getuige van dient te zijn! Dit is werkelijk een unieke kans!

Daan Roosegaarde is internationaal bekend door zijn futuristische ontwerpen die de nieuwe relatie tussen mensen en technologie ontdekken. Met humor en vol energie stelt hij de Nederlandse overlegcultuur aan de kaak. ‘Ja maar’ bestaat in zijn vocabulaire niet.

vrij

28/03/17

14.00u

Gezocht:

Architect

stagiair/stagemeester

Stage-event op 19 april 2017.

 

Heeft u als kandidaat stagiair het gevoel dat u tijdens uw zoektocht naar een geschikte stageplaats te weinig architecten vindt die écht op zoek zijn naar een stagiair? Heeft u het gevoel dat u daarom vaak blind moet solliciteren in de hoop die architect uiteindelijk toch te overtuigen om een stagiair (en liefst nog u) aan te werven?

 

Heeft u als architect stagemeester het gevoel dat er zich onvoldoende kandidaten melden voor uw vacante stageplaats? Heeft u het gevoel dat er veel van uw kostbare tijd verloren gaat in het veelvuldig ontvangen van verschillende kandidaten?

 

Dan heeft KBKW voor jullie de ideale oplossing: Wij brengen jullie samen!

Woe

19/04/17

18.00u

KBKW bezoekt...

KA Pegasus te
Ooostende

Met de nieuwbouw voor het Koninklijk Atheneum te Oostende hebben de architecten van Urban Platform uit Brussel een in alle opzichten bijzonder project uitgevoerd. Het geheel is in het kader van een publiek-privé samenwerking tot stand gekomen, meer bepaald door de organisatie "Scholen van morgen" (AG Real Estate, BNP Paribas Fortis en de Vlaamse overheid).

 

Wij gaan samen met de ontwerpers van deze school een uitgebreid bezoek brengen, en zullen zo uit eerste hand vernemen hoe dit gebouw en onmiddellijke omgeving voor directie, leerkrachten én uiteraard voor de leerlingen een stimulerende en renderende werkplek is geworden.

vrij

10/03/17

14.00u

Architectuurcafé 14

Atelier Vens Vanbelle

De tijd vliegt en ondertussen beginnen we reeds aan ons 5de jaar architectuurcafés. Dit jubileumjaar zetten we in met een jong Gents architectenbureau. Dries en Maarten studeerden samen in 2004 af aan het Sint-Lucas te Gent en richten 2jaar later samen hun eigen bureau op, Atelier Vens Vanbelle.

 

Voor ons 14de architectuurcafé trekken we richting Roeselare.

Het nieuwe kennis- en leercentrum van Roeselare bevindt zich in een state-of-the-art gebouw met vijf verdiepingen. ARhus is gelegen in het centrum van Roeselare en is sinds begin 2014 open.

Op dinsdag 07 maart komt Atelier Vens Vanbelle er ons te woord staan. Dit in het ARhus-café De Tassche.

di

07/03/17

19.30u

EPB voor architecten

EPB voor architecten, anders bekeken.

 

EPB is voor veel architecten een ver van mijn bed show geworden.

 

De complexiteit van de EPB- verslaggeving maakt het tot een specialiteit.

Wie weet nog wat moet en mag.

Maar als het misloopt in EPB, is het dan toch weer de architect die het gelag mag helpen betalen.

 

Het moet anders. Het kan anders.

 

Architect en energieconsulent Luc Dedeyne stelt een pragmatisch aanpak van EPB voor.

Mis deze voorstelling niet. U mening telt als we het straks anders willen doen.

di

07/02/17

19.00u

Bezoek Barco

'One campus'

Eind mei 2016 nam Barco zijn nieuw kantoorgebouw in gebruik. One Campus is niet zomaar een gebouw, het is een pronkstuk geworden voor een wereldspeler van formaat. Zelden worden er in onze streek gebouwen van zo’n omvang en impact gerealiseerd.

 

Redenen te over voor de K.B.K.W. om in samenwerking met de BVA een bedrijfsbezoek te organiseren

vrij

20/01/17

15.00u