• Archief

Colloquium

bouwpathologie

KBKW nodigt uit op het jaarlijks Colloquium

 

Ingevolge het succes van vorig panelgesprek wordt er opnieuw voor een dergelijke formule gekozen.

do

15.10.15

17h00

architectuurcafé 11

Op dinsdag 22 september aanstaande ontvangen wij jullie terug op een nieuwe editie van ons architectuurcafe.

 

Op deze editie verwelkomen wij import.export ARCHITECTURE uit Borgerhout. Op hun site kondigt dit internationaal kantoor zich als volgt aan: "IEA gaat vaak een kruisbestuivende interactie en samenwerking aan met diverse partners. Architecten, vormgevers, studiebureaus, sociologen, avonturiers, kunstenaars, boeiende bouwheren, historici, pastoors, scenografen, biologen, toeristische diensten, aannemers.

di

22.09.15

19h30

Betonkernactivering

Het principe van betonkernactivering wordt op vandaag meer en meer toegepast. Hoe we als architect daarmee moeten omgaan is niets steeds even duidelijk. Hoe pakken we dat aan, hoe lossen we de mogelijk problemen die door deze toepassing ontstaan, op.

di

15.09.15

19h00

Architectuurcafé 10

OYO architecten

Op dinsdag 16 juni aanstaande nodigen wij jullie opnieuw uit voor een KBKW-architectuurcafé.

 

Het is reeds onze tiende editie en wij hebben daarvoor het internationale architectenbureau OYO (Open Y Office Architecten) uitgenodigd om ons een blik te geven in hun architectuurwereld.

di

16.06.15

Bezoek Maastricht

Tweedaagse architectuuruitstap naar Maastricht.

 

donderdag 28 en vrijdag 29 mei 2015

 

In aansluiting met de uitstap naar Bilbao –op uitnodiging van Orona- een tweetal jaar terug, organiseert KBKW opnieuw een tweedaagse uitstap, ditmaal wat dichter bij huis.

 

Samen met de firma MOSA zullen we in een tijdspanne van twee dagen de mooiste architecturale plaatsen van Maastricht leren kennen.

 

> Bekijk de foto's

do

23.04.15

Architect@work

Op donderdag 23 april 2015 organiseert de BVA en KBKW voor architect@work in samenwerking met het consortium Schipperskaai Development cvba, een lezing over 'wonen aan de Schipperskaai' met als programma de toelichting van het project Schipperskaai door de ontwikkelaar: het inrichtingsplan voor de site (gebaseerd op het brochettemodel van OMA) en een uiteenzetting van de voornaamste ambities.

Er wordt specifiek stilgestaan bij de rol die "water" als energiebron kan spelen in een duurzaam,energetisch verhaal.

Voor dit project spreken onder meer Lieven Nijs van BLAF Architecten en re-vive (voor het consortium). Introductie door architect Patrick Derycker.

do

23.04.15

Architectuurcafé 9

ONO-

architecten

Met genoegen mogen wij u opnieuw uitnodigen voor een volgend architectuurcafé:

 

Op dinsdag 28 april komen de mensen van ONO architectuur u hun visie op architectuur toelichten aan de hand van eigen werk. We maken er stilaan een gewoonte van de aanwezigen niet zonder een boost aan inspiratie of voer voor discussie huiswaarts te laten keren. Ook deze keer beloofd het opnieuw een feestmaal voor de creatieve ziel te worden. We ontvangen u graag vanaf 19u in OC De Schouw te Lichtervelde. We starten onze lezing stipt om 19u30. Nadien is er zoals gewoonlijk opnieuw ruimte voor een babbel bij een hapje en een drankje.

di

28.04.15

19h30

Architectuurcafé 8

BLAF-

architecten

We hebben ons nieuw werkjaar reeds stevig ingezet met een interessante uiteenzetting over de nieuwe EPB-wetgeving door Luc Dedeyne afgelopen week.

 

Het is nu opnieuw de beurt aan een meer ontspannen tussendoortje: het achtste architectuurcafé. Op deze editie komt BLAF architecten hun eigen werk toelichten.

 

U heeft ongetwijfeld reeds een project van BLAF architecten zien passeren in een publicatie van A+; DETAIL; A10; De Standaard Wonen; be.passive; MARK; enz… Verder werden ze ook al verschillende keren genomineerd voor prijzen zoals Belgian Awards for Architecture & Energy (welke ze ook al twee keer wonnen); Mies van de Rohe award; IPB Challange en Passive House Awards. Dit jonge architectenbureau mocht dus niet ontbreken als gastspreker op één van onze architectuurcafés. We nodigen jullie dus van harte uit op deze inspirerende en ontspannen avond in de Budafabriek te Kortijk, op dinsdag 17 maart om 19u30. Na de lezing kan er, zoals steeds, nagepraat worden bij een hapje en een drankje.

 

EPB 2015,

wat is nieuw ?

Met de regelmaat van de klok wijzigen de EPB- eisen. Als architect doet u vaak een beroep op een EPB- verslaggever.

 

Welke zijn voor de ontwerper de essentiële zaken waar u rekening mee moet houden ? Klopt het advies van de EPB- verslaggever ?

Praktische tips voor ontwerpers over isolatie, luchtdichtheid, ventilatie, technieken voor ruimteverwarming en aanmaak van sanitair warm water worden voorgesteld.

 

KBKW Diner 2015

Ook vanwege de KBKW wensen wij iedereen de beste wensen voor een inspirerend jaar. Om te klinken op het nieuwe jaar nodigen wij u en uw partner dan ook graag uit op ons nieuwjaarsdiner.

 

Brandbestrijding en -preventie:

theorie & praktijk

Interaktief panelgesprek met Jan Leenknecht, Kapitein brandvoorkoming van de stad Kortrijk

 

Heeft u zich ook al eens afgevraagd welke stappen en acties de brandweer onderneemt zodra een brand gemeld wordt ? Wie beslist welk materiaal uitrukt ?

Hoe worden de bluswerken ter plaatse georganiseerd ? Waarop dienen de brandweermannen te focussen om de brand te blussen en de schade te beperken ?

 

Hoe kunnen architecten helpen brand te voorkomen ? Hoe kunnen we bij brand vermijden dat er slachtoffers vallen en de schade aan het gebouw beperken ?

Wat kunnen we doen om een interventie veiliger te maken voor de brandweermannen ? Op welke zaken focust de brandweer bij het nazicht van bouwdossiers ?

 

Architectuurcafé 7

evr-

architecten

Halfweg de maand Oktober… hoog tijd dus om bouwaanvragen nog snel af te werken, aanbestedingen uit te sturen en lopende werven wind- en waterdicht te krijgen. Het nieuwe jaar staat voor de deur en we moeten voorbereid zijn, voorbereid op onder andere nieuwe en aangepaste regelgeving met betrekking tot het milieu en de energieprestaties. U zucht waarschijnlijk en krabt even in uw haar… daarom willen wij u ons laatste architectuurcafé van dit jaar vooral niet onthouden:

 

evr-Architecten, een gevestigd architectenbureau uit Gent, omschrijft zichzelf als een 'ontwerpteam voor duurzame architectuur en stedenbouw. evr-Architecten benadert duurzaamheid altijd vanuit een brede visie: startend bij het projectproces zelf, over correcte inplanting, beheerste mobiliteit, minimum- energie en watergebruik, verantwoord materiaalgebruik, maximale flexibiliteit en toegankelijkheid, tot en met het anticiperen op een later minimaal beheer.  Voor evr-Architecten is duurzaamheid allesbehalve beperkend, maar net een bron van inspiratie en zingeving.'

 

Architectuurcafé 6

Volt

architecten

Het is al weer eventjes geleden, maar op 9 september, wanneer iedereen onder ons terug is bekomen van de postbouwverlof stress, nodigen wij jullie terug uit op de zede editie van het architectuurcafé van de KBKW. Aan het woord komt volt architecten, een architectenbureau uit het Gentse. Zij kunnen, na 15 jaar volt architecten, terugkijken op een mooi palmares aan projecten en wedstrijdontwerpen waarbij ze vaak als laureaat uit de bus kwamen.

 

De portfolio van volt architecten behelst zowel woningen, groepswoningen, kantoren, bedrijfs- en openbare gebouwen, interieuropdrachten en wedstrijdvoorstellen. Op dinsdag 9 september komt volt architecten een deel van dit uiteenlopend werk aan ons voorstellen.

 

Architectuurcafé

LOW

architecten

Op donderdagavond 17 april mogen wij voor de vijfde maal een straf Belgisch architectenbureau op jullie loslaten: LOW architecten. Stijn Cockx en Tom Hindryckx zijn de hoofdrolspelers binnen hun architectuur- en designbureau die zij in 2005 te Antwerpen uit de grond hebben gestampt. Het bureau draagt teamwork en multidisciplinaire samenwerking hoog in het vaandel. Al vanaf het prille begin worden klanten, gebruikers en specialisten in het ontwerpproces betrokken. Ieder ontwerp is maatwerk waarbij voor iedere problematiek steeds een gerichte, innoverende oplossing wordt aangeboden. Hun projecten worden steeds getypeerd door een niet-alledaagse eenvoud.

 

BEN - gebouw

EPB- eisen en het verplicht minimum aandeel hernieuwbare energie.

EPB eisen worden strenger en bijkomende nieuwe verplichtingen om hernieuwbare energie te produceren maken dat wie bouwt vaak dieper in de beugel moet tasten. Het is daarom belangrijk om de juiste de keuze te maken. Hoeveel moet ik isoleren en welke technieken worden gebruikt om aan de eisen te voldoen maar bovenal hoeveel gaat dit kosten ? En loont deze investering ? Kostenoptimaal bouwen biedt de oplossing op al die vragen.

 

Architectuurcafé 4

Verdickt & Verdickt

Verdickt en Verdickt architecten, twee broers, twee jonge Antwerpse architecten, een succesvol architectenduo...

Publicaties over hun werk en hun bureau zijn verschenen in tientallen boeken, tijdschriften, kranten... Zij zijn de sprekers voor het vierde architectuurcafé dat begin november door de KBKW wordt georganiseerd.

 

Gezinsuitstap

Alweer 2 jaar voorbij sinds de laatste KBKW-gezinsuitstap ...

Kijkt U er ook opnieuw naar uit om met collega's een ontspannende dag te beleven, dan nodigt KBKW u en uw gezin uit op de KBKW-GEZINSUITSTAP op zaterdag 21 september 2013.

Schrijf snel in, het aantal plaatsen is beperkt !

 

> Bekijk de foto's

 

Architectuurcafé 3

Govaert & Vanhoutte

Op 11 juni organiseerde KBKW haar derde architectuurcafé.

 

Met "Less and nothing more" maakten architecten Govaert en Vanhoutte een duidelijk statement. Naast hun visie en toelichting op de reeds gekende projecten, mochten we ook getuige zijn van enkele nieuwe conceptuele ontwerpen. Hun duidelijke visie, gebruik van materiaal en aandacht voor detaillering vormden enkel sleutelwoorden tijdens het napraten op het café. Enkele foto's getuigen van een geslaagd 3de architectuurcafé in de catacomben van Deltalight.

 

De grote post

Op vrijdag 17 mei organiseerde KBKW een rondleiding in CC De Grote Post – Hendrik Serruyslaan 18A, 8400 Oostende.

 

Dit voormalig postgebouw, een monument van het naoorlogse modernisme naar ontwerp van architect Gaston Eysselinck, werd grondig gerenoveerd door B-architecten uit Antwerpen. Het architectenbureau, dat ook al de Beursschouwburg renoveerde, transformeerde het postgebouw tot een indrukwekkend complex met een resem theater-/concertzalen, studio's, ateliers, een cultuurcafé en een aantal glazen 'tubes' die alle locaties met elkaar verbinden en het voormalige kantoorgebouw tot een bruisend cultuurlabyrint moeten maken, naar analogie met de Gentse Vooruit.

 

> Bekijk de foto's

 

Bouwteam

Budgetoverschrijding, lage winstmarges voor de betrokken partijen, gebrekkige coördinatie en communicatie zijn slechts enkele van de problemen die rijzen bij het inzetten van een klassiek organisatiemodel bij bouwprojecten. Projecten waarbij de actoren chronologisch na elkaar worden aangetrokken voor ontwerp, aanbesteding en uitvoering, hebben al te vaak geleid tot resultaten waarbij elke partij het laken zo hard mogelijk naar zich toe tracht te trekken zonder de gezamenlijke doelstelling, het creëren van een meerwaarde voor de klant, na te streven. Werken in bouwteam is een alternatief !

 

Architectuurcafé 2

Mouton

Op dinsdag 14 maart kon de KBKW met trots ingenieur Guy Mouton van Studieburo Mouton verwelkomen op het tweede Architectuurcafe in cultuurcafé de Biekorf te Brugge.

 

Studieburo Mouton neemt als stabiliteitsbureau een specifieke plaats in binnen het Vlaamse architectuurlandschap. Het verzorgen van een stabiliteitsstudie voor een ontwerp gaat veel verder dan het louter berekenen van een gegeven situatie. Het bureau wordt reeds in de prille ontwerpfase betrokken bij het ontwerpproces van de architect. Het wil in de eerste plaats stabiliteitsstudies afleveren waarbij een wisselwerking met de architect tot stand kan komen die versterkend werkt voor het ontwerp. Samen met de ontwerpers wordt getracht de structuur inherent te laten deelnemen aan het ontwerpproces. Het is een intense samenwerking tussen architect en ingenieur, waarbij architectuur en structuur elkaar versterken maar ook uitdagen: het is samen ontwerpen.

 

Aan de hand van een kleine "les" gaf Guy Mouton zijn visie op het architecturale ontwerpproces. Voor de aanwezigen was deze visie vanuit de ogen van een ingenieur, doorspekt met beelden, schetsen, krachtstudie enz, een geestverruimende kennismaking. Nadien konden alle aanwezigen, zoals het een echt café betaamt, genieten van een hapje en een drankje. Het was duidelijk dat de ideeën aangereikt door ingenieur Mouton weinigen koud liet. Er werd nog hevig nagepraat over deze andere kijk op de wereld van de architectuur. De voorbereidingen voor het volgende architectuurcafé zijn reeds in volle gang. We hopen u opnieuw op een interessante editie te mogen verwelkomen!

 

Architectuurcafé 1

Graux & Baeyens

Graux en Baeyens Architecten werd in 2005 opgericht door het duo Koen Baeyens en Basile Graux. Een grondige analyse van de context en het programma van eisen van de bouwheer leidt tot het ontwikkelen van een sterk basisconcept. Hun projecten worden gekenmerkt door een schijnbare eenvoud en functionaliteit met oog voor verfijnde detaillering en technische uitwerking.

 

> Bekijk de foto's

 

Architectuurreis

Bilbao

In samenwerking met Liften Coopman (nu onderdeel van de spaanse groep ORONA) organiseerde KBKW een zeer interessante studiereis naar Bilbao.

 

> Bekijk de foto's