De omgevingsvergunning
Activiteit is verplaatst naar het najaar 2017 zodat we de omgevingsvergunning kunnen meenemen in ons verhaal.

De omgevingsvergunning
in de praktijk getoetst na 1 maanddonderdag 23.03.17 om 19h00
Bierkasteel Van Honsebrouck
Ingelmunstersestraat 46
8870 IzegemOp 25 januari 2017 heeft het Vlaams Parlement het decreet over de regels tot implementatie van de omgevingsvergunning aangenomen. De nieuwe procedure brengt de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning samen. Vanaf volgend jaar wordt daar ook de sociaaleconomische vergunning aan toegevoegd.
De meeste gemeenten beslisten om de omgevingsvergunning niet vanaf 23 februari 2017, maar later te implementeren. Het uitstel van de implementatie kan uiterlijk tot 1 juni 2017.
In de overgangsperiode, tussen 23 februari en 1 juni, zullen zowel het digitaal loket voor bouwaanvragen als dat voor omgevingsvergunningen naast elkaar bestaan. Daarna moeten alle gemeenten de procedure van de omgevingsvergunning volgen.

Op 23/03 zijn wij exact 1 maand ver in deze overgangsperiode. Een kritische evaluatie dringt zich op.

Dit zullen we doen aan de hand van een panelgesprek met volgende panelleden:

- de Heer Jelle Van Hecke: medewerker dienst omgevingsvergunningen sectie stedenbouw bij Stad Roeselare
Door zijn functie bij stad Roeselare, bevindt Jelle zich in een bevoorrechte positie om het gehele tracé van een digitale bouwaanvraag en de de omgevingsvergunning van dichtbij te volgen. Zowel het indienen (ondersteuning architecten) als behandelen van de aanvragen passeert zo de revue.

- de Heer Bart De Becker: advocaat bij De Becker Advocaten
Bart De Becker legt zich toe op dossiers van administratief recht, met bijzondere aandacht voor milieu & energie, ruimtelijke ordening en stedenbouw. Bart is docent milieurecht en ruimtelijke ordening & stedenbouw voor Syntra West (Escala) en lesgever ruimtelijke ordening bij Kluwer Opleidingen en Amelior. Sinds 2009 zetelt hij in de commissie publiekrecht van de Orde van Vlaamse Balies.

- de Heer Piet Lambert: Erkend milieucoördinator type A & B bij Econsult
De omgevingsvergunning verenigt en vervangt de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. Door de integratie van beide vergunningen worden tegelijk zowel de stedenbouwkundige als de milieuaspecten van een project beoordeeld. Een nauwe samenwerking tussen architect en milieuspecialisten dringt zich op bij de aanvraag van gemengde projecten. Econsult bvba uit Izegem heeft ruim 20 jaar ervaring in de opmaak van milieudossiers voor bedrijven uit alle sectoren en in alle Vlaamse provincies.

Na dit panelgesprek zal de mogelijkheid bestaan praktische vragen te stellen. Graag hadden we deze vragen op voorhand gekregen om de vragen afdoende te kunnen voorbereiden. Op de webpagina van het inschrijvingsformuleir kan u uw vragen reeds doorsturen.

Inschrijving via de KBKW-website vóór 21/03.

Inkom :

gratis voor KBKW – leden
10 euro voor niet-leden